made by Toonijn
Logo
chiro wij sinaai

VB


Wat doet een VB (lees volwassen begeleider)?

Een VB kan een interessante gesprekspartner zijn naar ouders toe of derden.
De VB bekijkt van buitenaf hoe de leiding met Chiro bezig is.
De VB kan impulsen geven waar nodig.
De VB stelt zich neutraal op binnen de leidingsploeg en kan zo conflicten en spanningen beter ter sprake brengen.
De VB houdt de leiding een spiegel voor om hen naar hun eigen werking en aanpak te laten kijken.
Ook het doorgeven van Chiro-ervaring aan de huidige en nieuwe leiding is de taak van de VB.
P.S: De VB zijn gegevens vind je hier, aarzel zeker niet om contact op te nemen in geval dat er bepaalde vragen of problemen rijzen!


De VB in het kraaiennest van het Chiroschip.

De VB zit hoog en droog in het kraaiennest, hij vaart altijd dezelfde koers als de groep (die onderaan op het dek druk bezig is om het schip varende te houden) maar zal die koers nooit bepalen. De leidingsmensen zijn verantwoordelijk voor het stuur en de zeilen, zij maken uit in welke richting hun schip vaart en zij nemen de VB op al hun tochten mee. De VB heeft dan ook vertrouwen in de bemanning en gelooft in de tocht die hun schip maakt.

Hoewel de VB dus integraal deel uitmaakt van de bemanning en heel goed weet waar de hele crew mee bezig is, staat hij of zij toch een beetje buiten ploeg. Terwijl iedereen druk over en weer loopt op het dek, staat hij of zij een beetje op afstand toe te kijken. Iedereen weet dan ook dat ze in het kraaiennest terecht kunnen als ze eventjes willen wegvluchten van de drukte beneden en dat zij in het kraaiennest dan eventjes weer op hun positieven kunnen komen.

Natuurlijk heeft ook de kraaiennestpersoon taken! De VB houdt een oogje in 't zeil en ziet vanuit het kraaiennest heel wat zaken die de bemanning beneden niet zo direct opmerkt. Zij hebben immers genoeg werk en zijn vaak zo druk in de weer dat ze bepaalde dingen over het hoofd zien of niet zien aankomen.

Alleen al omdat degene in het kraaiennest een speciaal plaatsje heeft, heeft hij of zij als enige de mogelijkheid om bepaalde dingen te zien. Die interessante informatie moet doorgegeven worden aan de bemanning, zodat zij er dan rekening mee kunnen houden bij het bepalen van hun koers. Als er bijvoorbeeld een eiland, een storm of piraten in aantocht zijn, zal de VB de ploeg dadelijk op de hoogte brengen. Zij kunnen dan, als ze willen, de koers bijstellen of het stuur omdraaien. De VB zal echter nooit zelf naar beneden komen om het roer over te nemen. Vol vertrouwen vaart de VB dan ook mee in de richting die de bemanning heeft bepaald!

Bart "Berre" Van Ingelgem
Lokerse Baan 69b
9111 Belsele
0478/ 23 50 25
berre.bvi@skynet.be